07 dubna 2007

Northland - část první

Tak se nazývá oblast na sever od Aucklandu a tou již od pondělí křižujem sem a tam. Vzali jsme to po východním pobřeží nahoru a první noc jsme prospali ve Waipo Cove, malé surfařské vesničce. Ráno jsme dostali pár typů na zajímavá místa k návštěvě od našeho souseda z parkoviště. Byl jím 73-letý Rakušan, který posledních 8 měsíců nedělá nic jiného, než že cestuje a mimo to, že byl opravdu vitální, jeho rady stály za to.
V městečku Kawakawa jsou nejkurióznější veřejné záchody z celého Zélandu. Navrhoval je totiž sám pan Hudertwasser z Rakouska, který zde prožil poslední léta svého života v domku bez elektriky, stranou od lidí. Po jejich návštěvě jsme se začali poohlížet po místě ke spaní, ale ne a ne něco najít. Když jsme se podruhé ocitli na stejném parkovišti, zamával na nás chlápek z nedaleké garáže. Řekl nám, že vypadáme ztraceně a co že prý hledáme, tak jsme odpověděli, že hledáme levné ubytování. Jelikož na celém severu nedávno zuřily povodně, místní kemp byl nepoužitelný a tak nám po chvíli přemýšlení nabídl, že můžeme zůstat u nich. Dohodli jsme se, že budem spát v autě, což nebyl problém ani pro nás, ani pro ně. Ještě pro jistotu zavolal domů manželce, jestli je to v pořádku a pak už nás pohostil pivem. V garáži s ním popíjel ještě jeho bratr a kamarád, který je původem z Německa a žije zde posledních 10 let. Byli jsme podrobeni výslechu ohledně našeho pobytu a cestování po Zélandu i ohledně našeho domova. Byl to moc fajn večer, kde jsme měli možnost na vlastní kůži poznat pohostinnost místních lidí. Nakonec jsme nespali v autě, ale v jejich karavanu, takže jsme měli větší pohodlí a ráno na nás čekal hrnek kafe. Prostě paráda, ani se nám odtamtud nechtělo, stejně jako 2 turistkám, které se tam dostali podobným způsobem pár měsíců před námi a zůstaly asi 3 týdny.
Z Kawakawa jsme se vydali do Waitangi, kde se nachází největší maorská válečná kanoe a místo, kde byla podepsána památná smlouva mezi Maory a Britskou korunou o podřízení maorských kmenů za garanci na vlastnění půdy, lesů, lovišť ryb a dalších majetků.

1 Comments:

At 07 dubna, 2007 13:51, Anonymous Anonymní said...

jj ... opet pekne poctenicko a super fotky ... tise zavidim ...JiPs

 

Okomentovat

<< Home