29 prosince 2006

Kahurangi

Od Nelsonských jezer jsme se přes město Westport dopravili do vesničky Karamea, která je jedním z výchozích bodů pro putování po národním parku Kahurangi. Pro náš výlet jsme si vybrali Heaphy track, který měří okolo 80 Km a je na 3-5 dní. Plány jsme ale museli trochu upravit. Jelikož se nejedná o okruh, oba konce jsou po silnici od sebe vzdálené přes 460 Km a letecká přeprava je dost drahá, rozhodli jsme se pro dvoudenní výlet s návratem na výchozí místo. Po trase se nachází několik chatek, kde je možné přenocovat, ale musíte si předem rezervovat a zaplatit místo v konkrétní chatce. V průvodci najdete přibližné časy chůze od chatky k chatce. My jsme původně chtěli přespat v chatce, která byla vzdálená přiližně 12 hodin chůze, ale jelikož jsme si nestihli zarezervovat nocleh den předem, museli jsme se spokojit s chatkou vzdálenou pouze 7-8 hodin. Jmenovala se Lewis hut a byla umístěna téměř na břehu Heaphy river.
K úplnému začátku to bylo ještě asi 10 Km po silnici a následně po kamenité cestě až k prvnímu tábořišti, kde jsme nechali zaparkované auto. Předpoveď počasí nám přála dva slunečné dny. Jelikož jsme spali v chatce, nemuseli jsme s sebou vláčet stan. Takže jsem se těšil na to, jak budu mít lehký batoh, ale to se z nepochopiteného důvodu moc nekonalo :-). Vyráželi jsme okolo půl dvanácté a asi po půl hodině a jednom lanovém mostě jsme došli až k pobřeží, kde jsme viděli zatím největší vlny na Novém Zélandu. Podél pobřeží jsme šli dalších 12 Km, čili asi 4 hodiny. Poté se cesta začala od pobřeží mírně vzdalovat, až jsme došli k první chatce Heaphy hut. Chtěli jsme se nasvačit, ale všudypřítomné mušky nám v tom zabránili. Snědli jsme chleba a mazali dál. Od Heaphy hut vedla cesta více do vnitrozemí stále podél řeky. Přes její přítoky se lze dostat většinou pomocí lanového mostu, což jsme si opravdu užívali. Před šestou hodinou jsme poprvé zahlédli naší chatku a během 10 minut už jsme seděli vevnitř. Před námi do chatky dorazili již dva páry zélanďanů ve středním věku, tak jsme se navzájem představili a chvíli si povídali o našem pobytu a zážitcích. Jelikož jsme byli celkem unavení, tak jsme zalehli brzo a bez problému okamžitě usnuli.
Páteční cestu zpět jsme zvládli za 5 hodin a vyrazili jsme zpět do Westportu. Národní park Kahurangi rozhodně stojí za návštěvu. Je to nádherný kus přírody plný života.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home