24 ledna 2007

Dosáhli jsme jihu!

Již skoro týden jsme opět na cestách. Třešní už nebylo mnoho a tak nás často posílali na sběr meruněk, který již není tak dobře placený. Sbalili jsme si proto své dvě plastové krabice a spacáky a dali se zase do pohybu :-). První atrakcí měl být Milford Sound, což je "dech beroucí" fjord s horami roustoucími rovnou z vody s nejvyšším vrcholkem Mitre Peak okolo 1600m. Za hezkého počasí je to nezapomenutelný zážitek a příležitost pro pořízení snímků zrcadlících se hor na hladině. To ale bohužel nebyl náš případ. Předpoveď počasí sice neslibovala nic hezkého, ale skutečnost byla ještě horší. Všude samá mlha a každou chvíli pršelo, takže jsme si tam dali kafe v kavárně, počkali pár hodin, jestli se to nerozfouká a nakonec jeli těch 120Km po jediné příjezdové cestě zase zpět :-). Další zastávkou byl poloostrůvek Bluff, ležící pod třetím největším městem jižního ostrova Invercargill. Na něm je zajímavé to, že zde začíná State highway 1 (státní silnice č. 1) a je zde ukazatel vzdáleností dalších turistických cílů a měst. Cestou z Bluffu jsme si pochopitelně nenechali ujít centrum Ivercargillu s mnoha obchůdky a krásnými kralovskými zahradami. Odtud jsme se vydali po pobřeží až na nejjižnější cíp jižního ostrova, takzavný Slope point, následovaný několika dalšími body s majáky a místními "starousedlíky" lvouny a tuleni a také zbytky skamenělého lesa. Dnes jsme doputovali až do druhého největšího města jižního ostrova a sice Dunedinu. Chtěli jsme zde navšívit kolonii albatrosů a tučňáků žlutookých, ale místní podnikavci a jejich požadavky nám to překazili. Za to, abyste se podívali na tučňáky v přírodě, zaplatíte dvakrát tolik, co stojí vstupně do wellingtonské zoo, s albatrosy je to stejné.
Po 5 nocích strávených v autě se dostaví základní hygienické potřeby, a proto jsme se na dnešní noc ubytovali v kempu. Jenom doufáme, že nám stan neodnese vítr, kemp je totiž na pobřeží a celkem dost tu fouká. Jelikož jsme právě povečeřeli, vyrazíme na malou procházku po městě a pokusíme se někde publikovat tento článek. Zdravíme všechny věrné čtenáře a obzvláště starostlivou Zapošku ;-). Myslíme na vás a stýská se nám!

3 Comments:

At 24 ledna, 2007 08:40, Anonymous Anonymní said...

Mě se taky stýská!!! Ale když píšete, je to lepší :o)

 
At 24 ledna, 2007 14:22, Anonymous Anonymní said...

AHojky,
no to sem netušila, že bude na můj komentář taková rychlá reakce. :0) Sem moc ráda, že ste se zase přihlásili. tak se mějte moc hezky pa a fotky sou opět nádherné :0)používám je jako tapety na počáku .... super.

 
At 24 ledna, 2007 14:24, Anonymous Anonymní said...

Opet hezke ... jen tak dal ... dale na jih to nejde :o) pak by to uz bylo jen porad na sever ... jo tady porad snezi ... krasa ... ahoj JiPs

 

Okomentovat

<< Home