13 dubna 2007

Northland – část třetí

A zároveň část poslední, neboť příští článek již budeme psát z Aucklandu. Jak jsem slíbil již minule, cestou na jih jsme navštívili oblast ohromných, až 1200 let starých stromů Kauri (damaroň). Jedním z největších je strom s názvem Tane Mahuta, měřící přes 50 metrů. Podívat se na něj můžete pouze z uctivé vzdálenosti, abyste nepoškodili jeho povrchové kořeny. V této oblasti se nachází spousta dílen, kde vyrábějí různé suvenýry a nábytek z až 50 tisíc let starých kmenů, které se dochovaly perfektně zakonzervované v bažinách. To už je ovšem trochu jiná cenová kategorie :-).
Severně od městečka Dargaville se nachází jezero s názvem Kai Iwi, které není v průvodcích nijak zvlášť zmiňováno, ale neměli byste si ho nechat ujít. Jde o jezero s křištálově čistou vodou a krásnou písečnou pláží. První den u tohoto jezera jsme se nemohli nabažit koupání, takže jsme zapomněli na focení a druhý den se už pokazilo počasí, takže pro změnu nebylo co fotit.
Poslední místo, které jsme po cestě navštívili byl Kaipara Harbour, který leží už jen pár kilometrů severovýchodně od Aucklandu. Zde jsem také vyfotil poslední panoramatickou fotku s pohledem na zélandskou krajinu.
Nyní přichází závěrečná fáze našeho pobytu, která bude i dost úřednická, jelikož musíme prodat auto, zrušit bankovní účet, vyměnit naše tvrdě vydělané penízky na měnu, která je směnitelná v ČR, neboť $NZ se u nás moc nevedou a v neposlední řadě bychom chtěli zkusit požádat o vrácení daní. Nicméně z předešlých zkušeností i z oficiálních informací máme šanci získat jen malé procento daní zpět. Pokud se nám podaří prodat auto brzo a s minimální ztrátou, tak se snad v Aucklandu ještě někam podíváme.

1 Comments:

At 13 dubna, 2007 10:29, Anonymous Anonymní said...

Uz pojedete domu?! Jeste nee, co si budu cist a naco se vudu divat. Tolik krasnych fotek. Ach jo. Jinak se uz na vas tesim ... ahoj JiPs

 

Okomentovat

<< Home